סרבנות גט

לפעמים, החיים משתנים ברגע. סכסוך משפחתי, גירושין מורכבים, מחלוקת על משמורת – רגעים מטלטלים שיכולים לגרום לחוסר ודאות ופחד מהעתיד. כאן אנחנו נכנסים לתמונה. משרד עורכי הדין טאוב ושות' הוקם מתוך שליחות ברורה: ללוות אנשים בתקופות הרגישות ביותר בחייהם, להעניק להם יציבות משפטית וביטחון, ולוודא שהם מקבלים את כל הזכויות המגיעות להם. בין אם מדובר בסרבנות גט – אנחנו כאן כדי להילחם עבורך ולנווט יחד את הדרך קדימה.

סרבנות גט - עו"ד גירושין

סרבנות גט הוא מצב בו, בדרך כלל הבעל שבסמכותו לתת לאישה גט, מסרב לתת לה אותו ובכך הופך אותה לאישה עגונה שאסור לה להינשא וגם לא להוליד ילדים.
גט הוא מונח הקיים רק ביהדות וקשור למנהגי ההלכה של הנישואין והגירושין, שנעשים בארץ בשני המקרים, ע”י טקס דתי כהלכה. משום שרק לבתי הדין הרבניים בישראל, הסמכות הבלעדית בתחום הנישואין והגירושין. אלה מוסדרים עפ”י ההלכה הקובעת היתרים ואיסורים שונים לגביהם. כאשר אישה רוצה להתגרש עפ”י ההלכה הגבר צריך לתת לה גט. המהלך והשליטה עצמם, נמצאים בידי הגבר. זהו אקט פטריארכלי הנתון רק בידיו של הגבר, ופעמים רבות נשים תלויות ברצונם הטוב של בעליהם, לתת להם את הגט ולשחרר אותן מן הנישואין, אבל יש הרבה מאוד סרבני גט, המותירים את האישה עגונה ואף לשנים רבות.

מקורו של המונח גט – “ספר כריתות”

המונח גט מתחום הגירושין, הוא מונח עתיק מאוד. מקור המילה במשנה ובתלמוד, שם התכוונו למסמך שטר, אולם היום ההתייחסות היא לשטר –המסמך שבו מגרש הבעל את אשתו. הגט הוא אחד מתרי”ג מצוות התורה ובספר דברים וישעיהו, מוזכר בשם “ספר כריתות”. תוכנו של הגט נקבע עוד בבבל תקופת התלמוד לאמור : ” כי ייקח איש אישה ובעלה, והיה אם לא תמצא חן בעיניו – כי מצא בה ערות דבר, וכתב לה ספר כריתות ונתן בידה ושלחה מביתו”.

בעל מסורב גט, הופך את אשתו לעגונה

כאשר בני זוג מבקשים להתגרש, עליהם לפנות לבית דין רבני באזור השיפוט שלהם, בתביעת גירושין. יש להוכיח בפני דייני בית הדין עילת גירושין, ויש רשימה של עילות גירושין המקובלות על בית הדין הרבני כמו: מום, סירוב לקיים יחסי אישות, בגידה ועוד. אם בני הזוג יוכיחו את קיומה הוודאי של עילת הגירושין, יהיה עליהם לקיים טקס גירושין, אולם אם אחד מהם יסרב לתת גט, הטקס לא יתקיים והגירושין ייעצרו. אי אפשר לכפות על הבעל מתן גט. בסירובו, הוא יותיר את רעייתו ללא אפשרות להינשא שוב והיא תהיה “אישה עגונה”. היא היא נחשבת עדיין אשת איש, גם אם בני הזוג כבר לא חיים יחד, וגם אם אינם מקיימים יחסי אישות. אם אישה זו תקיים יחסי מין עם גבר אחר ויולדו לה ילדים, הם ייחשבו כממזרים, אסורים בחיתון. אם הבעל יקיים יחסי מין עם אישה אחרת לא נשואה, ילדיו לא ייחשבו כממזרים. העובדה שהגבר הוא נותן הגט ואי אפשר לכפות עליו לתת אותו, גורם לנשים רבות לוותר על זכויותיהן, ולהרחיק לכת בוויתורים שלהן כדי לזכות בגט המיוחל.

האם ניתן לכפות מתן גט?

לבית הדין הרבני הסמכויות במסגרתן הוא יכול להטיל סנקציות על בעל מסורב גט והמקור ההלכתי לכך הוא הפסוק :”כופין אותו עד אשר אומר רוצה אני”. בעבר הרחוק כפי הנראה היו מטילים סנקציות כמו עינויים עד שהגבר נעתר להעניק את הגט לאשתו. היום זה כמובן כבר לא קיים והסנקציות הן הטלת קנסות, תביעה לפיצוי, שלילת רישיון נהיגה ואף מאסר בפועל.
במקרים בהם בני זוג נשואים זמן ממושך, וצד אחד מתעקש לא לתת גט, רשאי בית הדין הרבני לפסוק על גירושין. פסק הדין הזה יכול להיות בשלושה דרכים: כפייה, חובה או המלצה.

על פי הדין העברי, קיימות מספר עילות אשר בגינן ניתן לכפות גט:

  1. סכנת חיים הנשקפת למי מהצדדים עקב המשך קשר הנישואין.
  2. מאיסה בחיים המשותפים.
  3. עקרות
  4. נישואין אסורים (כמו בין כהן לגרושה).

חשוב לציין כי אף אם מתקיימת עילת גירושין כהלכה, לא נוטים בתי הדין הרבניים לכפות גט. עפ”י נתונים משנת 2009 ניתנו רק 125 פסקי דין לכפיית גט נגד גברים ו-80 פסקי דין לכפיית גט על נשים. כן היו המלצות לתת לגט ל-78 נשים נוספות ו-61 גברים. לאחר שניתן פסק דין לכפיית גט, אפשר לנקוט נגד המסורב גט בסנקציות חריפות, חיוב גט לא יכול להיעשות תוך הפעלת סנקציות וגם המלצה איננה מאפשרת נקיטת פעולות לחץ או כפייה כלשהן.

מהו גט מעושה?

על פי ההלכה היהודית, המסתמכת על עשרה דברים “הלכות הגירושין” של הרמב”ם פרק א’, משנה תורה, מציין הרמב”ם כי החשוב בהן, הוא כי “איש אינו מגרש אלא ברצונו”, כלומר אם אדם לא נתן גט מרצונו, זהו גט מעושה. אישה שקיבלה גט כזה, אם תינשא לאחר ותלד ילדים, עלולה לחטוא בחטא הממזרות.

מה עורך דין גירושין יכול לעשות בקשר למסורבי גט?

מעורבותו של עורך דין לענייני משפחה, הבקיא בתחום הגירושין, עשוי להוביל לקבלת גט. עורך דין גירושין יכול לגרום לסרבני גט שקיבלו פסק דין לתת אותו: בכפייה בחובה או כהמלצה, להפעיל עליהם לחץ כדי לקיים את פסק הדין. עורך דין לענייני משפחה, יכול להטיל צווי הגבלה ובמקרים חמורים גם בקשה למאסר בפועל לסרבן שקיבל פסק דין למתן גט בכפייה או בחיוב.

דבר נוסף שחשוב לומר הוא, כי י ש יותר נשים מסורבות גט מגברים. רק עורך דין מיומן ובעל ניסיון בתחום דיני המשפחה, יכול לפעול בדרכים שונות, לצורך הטלת סנקציות על הגבר ולזרז את קבלת הגט. לעניין זה נאמר, כי בתי המשפט האזרחיים, מכירים בסרבנות גט כעוולת נזיקין ובאמצעות עורך דין מומחה לדיני משפחה, ניתן להגיש תביעה אזרחית לפיצוי בסכום גובה, כדי להפעיל לחץ עם הבעל לתת את הגט.

אם אתן נשים מסורבות גט, או שאתן עלולות להימצא במצב הזה, פנו אלינו לייעוץ כדי להקדים רפואה למכה.

אין האמור לעיל באתר זה מהווה ייעוץ משפטי, יתכן כי המידע המצוי באתר זה אינו מעודכן או מדויק ועל כן אין להסתמך עליו. השימוש במידע המצוי באתר זה הינו באחריות הקורא בלבד.

כל מה שצריך לדעת על סרבנות גט
שיתוף המאמר סרבנות גט בערוצים השונים
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Print
Email
מחפש מידע נוסף על סרבנות גט?

תפריט נגישות

השאר פרטים ליעוץ ראשוני ללא התחייבות עם עו"ד